Menu

Apotheekassistent (SenSe)

Voor info en/of inschrijven:
Tussen 1/9-15/11 en 1/2-15/5 neem je rechtstreeks contact op met de vermelde contactpersoon.
Afspraak maken

​De opleiding Apotheekassistent is de ideale oplossing als je:
• op kortere opleiding verkiest,
• een diploma wil halen met grote kans op werkzekerheid,
• je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Het is een wetenschappelijk-technische studierichting met paramedische aspecten. De opleiding duurt 1 jaar. Via de opleidingsspecifieke vakken kom je alles te weten over de wereld van de apotheek. Je leert hoe geneesmiddelen in het lichaam werken om goed advies te kunnen geven. Hoe maak je bereidingen zoals gelulen, zalven en siropen?
De theoretische kennis wordt toegepast in de praktijk. Je hebt een groot aantal practica in het labo. Deze worden aangevuld met een minimum van 320 u. stage in een zelfstandige apotheek (waarvan eventueel een klein gedeelte in een ziekenhuisapotheek).

De opleiding is opgebouwd rond 7 competenties. Door op verschillende manieren leerstof te verwerken, maak je je deze competenties geleidelijk aan eigen. Evalueren gebeurt het hele jaar door. De feedback die je krijgt op opdrachten, taken, toetsen, … is gelinkt aan de 7 competenties. Wanneer je volgende competenties verworven hebt, ben je klaar om in het werkveld te stappen.

7 competenties

1/ Professioneel handelen: o.a. zelfstandig je leerproces in handen nemen, goede basishouding en voorbeeldfunctie
2/ Communiceren: o.a. respectvolle communicatie met alle betrokkenen, uitleg geven aan patiënten in begrijpelijke taal
3/ Samenwerken: o.a. openstaan voor feedback en hiermee aan de slag gaan, regels en afspraken naleven
4/ Organiseren: o.a. werk plannen in functie van prioriteiten, werken op een geschikt tempo
5/ Maatschappelijk handelen: o.a. correct geneesmiddelengebruik toelichten aan de patiënt, advies geven over parafarmaceutische producten en courante OTC-producten
6/ Leren en ontwikkelen: o.a. reflecteren, levenslang leren, snel nieuwe informatie opnemen
7/ Farmaceutisch handelen: o.a. farmaceutische berekeningen maken, galenische bereidingsvormen nauwkeurig uitvoeren, zelfzorggeneesmiddelen en farmaceutische producten afleveren.

Stage

Ook tijdens de stage wordt het werken aan dezelfde competenties verder gezet. Tijdens deze stage krijg je de kans om de praktijk van de apotheekassistent aan den lijve te ondervinden. De stage wordt georganiseerd als blokstage. Via intensief werkplekleren en tussentijdse supervisiemomenten op stage/school behalen we het maximale leerrendement.

Toelating

Je kan deze opleiding starten als je
- een diploma secundair hebt én biologie en chemie of natuurwetenschappen hebt gekregen tot de derde graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, KSO)
- deelneemt aan de opfrissingscursus ‘Wetenschappen’ eind augustus

Op jouw maat

Als je over minder wetenschappelijke bagage beschikt, kan je onder intensieve begeleiding bijgewerkt worden met een apart traject zodat je vanuit ongeveer dezelfde basis als de andere studenten kan vertrekken. Deze opfrissingscursus ‘Wetenschappen’ wordt eind augustus ingericht.

Verder studeren

Deze opleiding biedt een goede basis om verder te studeren. Onder andere in diverse professionele bacheloropleidingen zoals verpleegkunde, voedings- en dieetkunde e.a. waarvan de competenties aansluiten bij deze die in de opleiding verworven zijn.

Aan de slag

Je kan aan de slag in een zelfstandige apotheek of in een ziekenhuisapotheek, in een groothandel voor geneesmiddelen of op een tarificatiedienst. Ook een job in de farmaceutische of cosmetische industrie behoort tot de mogelijkheden.

Let op:

  • Het is belangrijk om naast de informatie uit de opleidingsbrochure ook deze van de website na te lezen.  De informatie op de website is het meest actueel en correct.
  • Vanaf het schooljaar 2018-2019 is flexibele instap in februari mogelijk.  
  • Bij je inschrijving breng je de ingevulde intakevragenlijst (zie bijlage) mee. 

Contact: tabitha.vansoom@hivset.be & ils.thijssen@hivset.be

Bestanden

Voor info en/of inschrijven: maak hier een afspraak

Persoonsgegevens

Datum

07-12-2018
25-01-2019

Achtergrond

Antispam

Verplicht

Ga terug naar overzicht