Menu

Persoonlijke beleving van dementie met de Virtual Reality bril

Hoe beleeft een persoon met dementie de wereld? Hoe beleeft een persoon met dementie onze manier van omgaan met hem of haar? Hoe komt het dat een persoon met dementie reageert zoals hij reageert?

Om te proberen hier een antwoord op te krijgen is een innovatief project opgestart in HIVSET en WZC OLV Beerse, in samenwerking met de Alzheimerliga, Tandem, woonzorgcentra en  thuiszorgdiensten. Beleven hoe een persoon met dementie iets beleeft, is echter heel moeilijk: we kunnen onze eigen verstandelijke wereld zo moeilijk opzij zetten. Daarom gebruikt men in het project een nieuw concept: de virtuele realiteit.

Els Miechielsen van het HIVSET licht het project verder toe: “Met een 360° camera op het hoofd van de 'acteur met dementie' worden levensechte scenario's uit het dagelijkse leven op film gezet. De cursist kruipt als het ware in de huid van die persoon met dementie via een Virtual Reality bril waarmee het filmfragment wordt afgespeeld in 3D. Op die manier ziet de cursist wat de persoon met dementie ziet. Bovendien worden de gedachten van de persoon met dementie hem ook ingesproken. Dit geeft een effect alsof de cursist daadwerkelijk de situatie beleeft en denkt zoals deze persoon met dementie. Zo kan je onder meer ervaren hoe moeilijk het is in een fase van gevorderde dementie als je taalvermogen wegvalt: je hoort onbegrijpelijke wartaal en je wordt zelf ook niet begrepen terwijl je toch duidelijk zegt dat je dringend naar toilet moet.  Of hoe het voelt om zomaar met je rolstoel verplaatst te worden naar God weet waar,...  Maar je ervaart ook hoeveel deugd het doet om gezelligheid te ervaren hoewel je er niet veel van begrijpt.”

Door deze Virtual Reality bril wordt de cursist ook geconfronteerd met de ervaring van beginnende dementie: dingen vergeten die vroeger niet vergeten werden, niet meer kunnen komen op de namen van de kleinkinderen, voelen welke reacties van de omgeving ondersteunend zijn, maar ook welke daarentegen nog slechter doen voelen of die weerstand oproepen...

Met deze ervaringen zoeken de deelnemers, zowel studenten en docenten van het HIVSET als het personeel van WZC en thuiszorgdiensten, nadien samen hoe ze hun communicatie en omgang met personen met dementie uit de omgeving of uit het werkveld kunnen bijsturen in concrete situaties. Als basis hiervoor gebruiken ze enkele 'kapstokken' die wetenschappelijk correct zijn zodat hun buikgevoel een degelijke fundering krijgt.

HIVSET is de eerste school in Vlaanderen die deze Virtuale Reality bril zal integreren in de lessen en stages.

Contactpersonen:
Els Miechielsen, els.miechielsen@hivset.be
Geert Froyen, geert.froyen@hivset.be

 

Ga terug naar overzicht