Menu

DIKKE TRUIENDAG

dinsdag 09 februari 2021

Het is voor iedereen een rare tijd. Wij kijken hoopvol uit naar het coronavaccin. Maar voor de klimaatopwarming is er geen vaccin. De remedie voor het klimaatvirus, dat zijn onze klimaatacties. Daarom is onze slogan voor de 17e editie van Dikketruiendag: OP VOLLE KRACHT voor het klimaat.

De meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet meer verbruiken. Zo komt er geen CO2 meer in de atmosfeer.. De verwarming met één graad verminderen, bespaart 6% energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Dat was van bij het begin in 2005 de topper van Dikketruiendag

En de dikke trui is actueler dan ooit! Omdat we in deze coronatijden binnenruimtes goed moeten verluchten en ventileren, staan ramen en deuren vaak open. We kleden ons dus best goed. Of om het met de slogan van 2015 te zeggen: isoleer eerst je lichaam! 

Ons lichaam produceert heel wat warmte. Maar bij alle tips om energie te besparen, wordt het isoleren van onze eigen warmtebron vaak over het hoofd gezien. 
We isoleren onze eigen warmtebron best zo goed mogelijk met geschikte kledij, net zoals het cruciaal is om een gebouw te isoleren om de energievraag te beperken.

Een dikke trui helpt zeker. Wat nog beter is: kleed je in “laagjes”. Er is grote technologische vooruitgang op het vlak van ‘slimme thermische kledij’ die dun en licht is, én goed isoleert. Zo wordt de dikke trui een slimme trui. 

Thermische kledij isoleert zo goed omdat ze strak rond het lichaam past. Daardoor kan de lucht die door het lichaam opgewarmd is, moeilijk ontsnappen. Moderne thermische (onder)kleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink wat lager kan, zonder aan comfort in te boeten. De potentiële energiebesparing is enorm.

We moedigen vandaag al onze leerlingen aan om zich extra warm aan te kleden en een duidelijk teken te geven voor het klimaat!

Meer info op: www.dikketruiendag.be

Ga terug naar overzicht