Menu

Apotheekassistent (Se-n-Se)

Afspraak maken

 

 

​De opleiding Apotheekassistent is de ideale oplossing als je:
• op kortere opleiding verkiest,
• een diploma wil halen met grote kans op werkzekerheid,
• je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Het is een wetenschappelijk-technische studierichting met paramedische aspecten. De opleiding duurt 1 jaar. Via de opleidingsspecifieke vakken kom je alles te weten over de wereld van de apotheek. Je leert hoe geneesmiddelen in het lichaam werken om goed advies te kunnen geven. Hoe maak je bereidingen zoals gelulen, zalven en siropen?
De theoretische kennis wordt toegepast in de praktijk. Je hebt een groot aantal practica in het labo. Deze worden aangevuld met een minimum van 320 u. stage in een zelfstandige apotheek (waarvan eventueel een klein gedeelte in een ziekenhuisapotheek). Het is noodzakelijk dat je de leerstof op regelmatige basis thuis verwerkt. Dit betekent dat je dagelijks of tweedagelijks de geziene leerstof moet studeren om bijvoorbeeld de basiskennis over geneesmiddelen voldoende te bezitten.

De opleiding is opgebouwd rond 7 competenties. Door op verschillende manieren leerstof te verwerken, maak je je deze competenties geleidelijk aan eigen. Evalueren gebeurt het hele jaar door. De feedback die je krijgt op opdrachten, taken, toetsen, … is gelinkt aan de 7 competenties. Wanneer je volgende competenties verworven hebt, ben je klaar om in het werkveld te stappen.

7 competenties

1/ Professioneel handelen: o.a. zelfstandig je leerproces in handen nemen, goede basishouding en voorbeeldfunctie
2/ Communiceren: o.a. respectvolle communicatie met alle betrokkenen, uitleg geven aan patiënten in begrijpelijke taal
3/ Samenwerken: o.a. openstaan voor feedback en hiermee aan de slag gaan, regels en afspraken naleven
4/ Organiseren: o.a. werk plannen in functie van prioriteiten, werken op een geschikt tempo
5/ Maatschappelijk handelen: o.a. correct geneesmiddelengebruik toelichten aan de patiënt, advies geven over parafarmaceutische producten en courante OTC-producten
6/ Leren en ontwikkelen: o.a. reflecteren, levenslang leren, snel nieuwe informatie opnemen
7/ Farmaceutisch handelen: o.a. farmaceutische berekeningen maken, galenische bereidingsvormen nauwkeurig uitvoeren, zelfzorggeneesmiddelen en farmaceutische producten afleveren.

Stage

Ook tijdens de stage wordt het werken aan dezelfde competenties verder gezet. Tijdens deze stage krijg je de kans om de praktijk van de apotheekassistent aan den lijve te ondervinden. De stage wordt verspreid over verschillende periodes doorheen het schooljaar. Via intensief werkplekleren en tussentijdse supervisiemomenten op stage/school behalen we het maximale leerrendement.

Toelating

Je kan deze opleiding starten als je
- een diploma secundair onderwijs hebt met wetenschappelijke achtergrondkennis (voornamelijk biochemie en chemie)
of/
- een diploma secundair onderwijs hebt zonder wetenschappelijke achtergrondkennis én deelneemt aan de opfrissingscursus chemie

Op jouw maat

Als je over minder wetenschappelijke bagage beschikt, kan je onder intensieve begeleiding een opfrissingscursus chemie volgen.
Er bestaat de mogelijkheid om de opleiding te spreiden over twee schooljaren. Het meest ideale traject is wel het éénjarig voltijdse traject.

Verder studeren

Deze opleiding biedt een goede basis om verder te studeren. Onder andere in diverse professionele bacheloropleidingen zoals verpleegkunde, voedings- en dieetkunde e.a. waarvan de competenties aansluiten bij deze die in de opleiding verworven zijn.

Aan de slag

Je kan aan de slag in een zelfstandige apotheek of in een ziekenhuisapotheek, in een groothandel voor geneesmiddelen of op een tarificatiedienst. Ook een job in de farmaceutische of cosmetische industrie behoort tot de mogelijkheden.

Let op:

  • Het is belangrijk om naast de informatie uit de opleidingsbrochure ook deze van de website na te lezen.  De informatie op de website is het meest actueel en correct.
  • Vanaf het schooljaar 2018-2019 is flexibele instap in februari mogelijk.  
  • Bij je inschrijving breng je de ingevulde intakevragenlijst (zie bijlage) mee. 

Contact: tabitha.vansoom@hivset.be & ils.thijssen@hivset.be of bel Tabitha/Ils op +32 (0)14 47 13 00

Info & inschrijven

Meer interesse in deze opleiding?
Maak een afspraak via deze pagina (onderaan) of contacteer Tabitha Vansoom.

Bestanden

Neem contact met ons op.

PersoonsgegevensAchtergrond

Antispam

Verplicht

Ga terug naar overzicht