Menu

DE FRAKSTOK LEVERT 423 LAPTOPS.

Nu de scholen al weken gesloten zijn, moeten de meeste kinderen en jongeren thuis zelfstandig leerstof verwerken. Niet simpel, zo hebben heel wat ouders en leerkrachten de voorbije weken ervaren. Voor kwetsbare gezinnen die klein behuisd zijn en geen computer hebben, is het nog veel moeilijker. In het HIVSET probeerden we zoveel mogelijk te ondersteunen. 83 chromebooks werden uitgeleend aan leerlingen die thuis niet over een computer beschikken. Leerkrachten maakten stappenplannen, instructiefilmpjes, helpen bij het inplannen van de taken. Er wordt ingezet op online coaching via videochat of telefoon, taken worden samen overlopen, we proberen alle leerlingen van heel nabij op te volgen.

Als school gespecialiseerd in zorgopleidingen (de helden van morgen!) geloven we dat alle jongeren binnen het onderwijs gelijke kansen moeten krijgen ongeacht hun socio-economische achtergrond. De coronacrisis stelt een aantal pijnpunten nog scherper. Meer leerlingen dan we dachten, hebben thuis geen toegang tot een computer, laptop of gsm met actieve simkaart. De 83 chromebooks en de gratis hotspots helpen leerlingen en waren prima - tijdelijke - oplossingen. Echter de hotspots zijn maar gratis tot eind juni, de chromebooks hebben we weer nodig als onze school opnieuw opengaat. We moeten de zaken structureel aanpakken en hopen dat deze crisis alle scholen en het beleid bewuster maakt van de ongelijke kansen voor kinderen en jongeren.  Dat niet iedereen toegang heeft tot digitale communicatie.  Niet alleen tijdens corona, ook daarna. 

Vorig jaar werd 'Omarmen' opgericht. Een prachtinitiatief van Inge Jansen, Bart Verdonck en Jeroen Ooms met als doel verenigingen en instanties te verbinden die kansarmoede in de regio Turnhout willen terugdringen. Enkele maanden geleden zamelden ze winterkleding in via 'De Frakstok'.  Binnen de kortste keren werd de Frakstok een begrip. Naar aanleiding van de coronacrisis zetten ze een nieuw initiatief op poten: 'De Laptop'. Ze zijn er in geslaagd om al honderden laptops op te halen, te resetten en bezorgden reeds 423 laptops bij leerlingen aan huis. De kracht van de Frakstok is de snelheid waarmee ze inspelen op de actuele noden, hun laagdrempeligheid, hun onafhankelijkheid. Ze lanceren telkens een heel concrete vraag waar mensen makkelijk op in kunnen gaan. Ongelooflijk veel respect voor hoe ze het doen en wat ze bereiken.  

Ook HIVSET doet beroep op de hulp van De Frakstok en wil hun oproep heel graag mee ondersteunen. Collega's, familie, vrienden, kennissen, deel dit bericht, verspreid het op de sociale media. Heb jij nog een laptop, laat het dan weten, contacteer De Frakstok via het nummer 0468/149.085 of geef ze af aan de balie van het HIVSET.  De Frakstok brengt ze naar een ploeg lap-TOPDOKTERS. Wim, Luc, Ward, Rosette, Karel, Mazen en Koen zorgen ervoor dat al je persoonlijke gegevens verwijderd worden, formatteren en installeren de toestellen, maken ze opnieuw klaar voor gebruik. Inge van de Frakstok brengt ze aan huis bij de gezinnen die er nood aan hebben.  Alvast heel erg bedankt!

Wie een laptop ter beschikking heeft binnen een straal van 20 kilometer rond Turnhout kan de initiatiefnemers contacteren via de facebookpagina van De Frakstok of bellen naar 0468/149.085.

Ga terug naar overzicht