bibliotheek
Bibliotheek
Voor onze catalogus: klik hier.
databanken
SpringerLink
Springer biedt toegang tot enkele honderden wetenschappelijke tijdschriften. De databank bevat ondermeer bijna 400 biomedische titels.
Krantenarchief
De persdatabank GoPress bevat de artikelen van alle Vlaamse kranten en een aantal magazines in full text (enkel gratis raadpleegbaar op school).
http://krantenarchief.bibliotheek.be
INVERT
INVERT staat voor Index van de Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriftliteratuur. Deze databank wordt door onze bibliotheek gepubliceerd en ontsluit ongeveer 50 Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriften. INVERT bevat referenties vanaf 1993. Klik hier voor meer informatie over INVERT (enkel gratis raadpleegbaar op school).
PubMed/Medline
Dit is de belangrijkste internationale medische databank. Ze bevat referenties en abstracts uit meer dan 3000 tijdschriften over geneeskunde en gezondheidszorg. PubMed bevat zelf geen full text maar toont wel knoppen die je bij de volledige artikelen kunnen brengen.
Of we toegang hebben tot de volledige tekst van een artikel uit PubMed, kan je zien als je bij het resultaat van je opzoeking kiest voor Display Abstract in plaats van Summary. Je ziet dan een knop met K.H.Kempen – full text. Klik op die knop om naar het artikel te gaan op de site van EBSCO of Science Direct.
Deze knoppen zie je alleen als je PubMed opstart via de link op Elis@-net of op de HIVSET-website. Je hebt alleen toegang tot de full text van de artikelen op de pc’s van het Hivset of de KH Kempen.
Bij de meeste artikelen vind je ook nog een knop die je naar de site van de uitgever van het tijdschrift brengt. Om daar het artikel te lezen, moet je echter betalen.
ScienceDirect
Databank die toegang geeft tot de full text van bijna 900 Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften. Daarbij ook medische en verpleegkundige titels.
Google Scholar
Google Scholar is geen gewone webzoekmachine zoals Google, maar is speciaal opgezet om wetenschappelijke publicaties te ontsluiten. Bovendien is deze zoekmachine ook een citatie-index: bij elke publicatie wordt een aantal andere publicaties opgegeven die de eerste publicaties hebben geciteerd. Google Scholar is nog maar in een testfase, maar geeft toch al interessante resultaten.
Openingsuren
De bibliotheek Elisabeth richt zich tot de leerlingen en personeelsleden van het HIVSET en van het Vormingscentrum HIVSET. De bibliotheek ondersteunt het onderwijs, het onderzoek en de maatschappelijke dienstverlening van deze instellingen. Wij zijn open op alle werkdagen behalve tijdens de schoolvakanties. Als student of docent kan je echter ook tijdens de schoolvakanties van 9 tot 16.00 uur in de bibliotheek terecht.
- maandag, dinsdag en donderdag: 8.15 – 20.00 uur
- woensdag: 8.15 – 17.00 uur
- vrijdag: 8.15 – 16.00 uur
Onze gebruikers zijn in eerste instantie leerkrachten, studenten en cursisten. Bezoekers die niet aan het HIVSET verbonden zijn, mogen vrij gebruik maken van de bibliotheek, met één beperking: ze kunnen geen boeken lenen.
Wat doe je waar?
De bibliotheek telt een 40-tal werkplekken en is als volgt ingedeeld:
- eerste verdieping: uitleenbalie, tijdschriften, 10 werkplekken
- op het gelijkvloers: 30 werkplekken, collectie
Collectie
De bibliotheek is ontstaan uit de vraag naar ondersteuning bij de opleidingen verpleegkunde en verzorging. We willen onze gebruikers zoveel mogelijk Nederlandstalige publicaties over deze onderwerpen aanbieden.
Catalogus
De verzameling boeken en audiovisuele programma’s is geordend volgens een classificatieschema. Er ligt een uitgebreide én een beknopte lijst met rubrieknummers ter inzage. Om boeken of programma’s te vinden, raadpleeg je de online-catalogus op onze website. Je kan zoeken op titelwoorden, rubrieknummers, trefwoorden, auteursnamen en namen van organisaties. Je hebt beschikking over onze catalogus, catalogus en databanken.
Tijdschriften
De bibliotheek heeft een abonnement op ongeveer 100 tijdschriften die aansluiten op de collectie. Om te zoeken in de tijdschriftliteratuur raadpleeg je de catalogus en selecteer je artikelen i.p.v. de volledige catalogus. Verpleegkundige tijdschriften worden apart ontsloten via Invert.
Lenen
Als student of docent mag je boeken lenen voor een periode van twee weken. Tijdschriften moeten ter plaatse blijven. Audiovisuele programma’s kan je lenen voor één dag. De uitleenbalie is geautomatiseerd. Je kunt enkel lenen met je studentenkaart of met een speciale lenerskaart.
Suggesties en klachten
Heb je suggesties in verband met de werking van de bibliotheek of vind je dat sommige dingen beter kunnen, laat het ons dan weten.
Bibliotheek HIVSET
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout
014 47 13 00
Contact
jan.godecharle@hivset.be
koen.vanstiphout@hivset.be
kasper.snoecx@hivset.be