COMPETENTIES

De beroepskwalificatie basisverpleegkundige, die door het werkveld werd opgesteld, is vertaald in een heel concreet Doelenkader Graduaat Basisverpleegkunde. Het doelenkader is opgebouwd rond 6 competenties, die je doorheen je opleiding verwerft:

  • Competentie 1 – Ik neem verantwoordelijkheid op voor het zorgproces (verpleegkundige expertise)
  • Competentie 2- Ik communiceer duidelijk en werk samen met het team en met de zorgvrager (samenwerking en communicatie)
  • Competentie 3 – Ik organiseer en coördineer de zorg (leiderschap)
  • Competentie 4 – Ik bevorder de gezondheid (gezondheidsvoorlichting)
  •  Competentie 5 – Ik bevorder de kwaliteit rekening houdend met het wetenschappelijk, juridisch en ethisch kader (wetenschappelijke ontwikkeling)
  • Competentie 6 – Ik ontwikkel me op professioneel vlak (professionalisering)

Het doelenkader is gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS (Canadian Medical Education Directives for Specialists).

Op het einde van je opleiding voldoe je aan alle wettelijke voorwaarden voor het beroep van basisverpleegkundige. Je vindt hier de actuele lijst van wettelijke handelingen. Als je slaagt voor fase 1 van de opleiding kan je bovendien je visum als zorgkundige aanvragen.

LEERLIJNEN

Het curriculum krijgt vorm vanuit drie leerlijnen:

  • Een leerlijn fundamenten verpleegkunde waarin kennis, vaardigheden en attitudes aan bod komen die je nodig hebt als basis om je beroepstaken adequaat uit te voeren in de verschillende domeinen van de verpleegkunde. Binnen deze leerlijn worden inhouden thematisch als logische gehelen aangeboden en ingeoefend, vanuit de visie dat theorie in de opleiding altijd de praktijk dient. De leerlijn fundamenten verpleegkunde is ondersteunend aan de leerlijn integratie verpleegkunde. Deze leerlijn vertrekt vanuit het perspectief van de zorgvrager.
  • Een leerlijn professionele ontwikkeling, waarin je professionele houding en ontwikkeling als mens en als verpleegkundige centraal staan. Deze leerlijn richt zich op het ‘ik’ als zorgverlener. De inhoud van deze leerlijn wordt geïntegreerd in de opleidingsonderdelen Geïntegreerde verpleegkunde en Stage.
  • Een leerlijn integratie verpleegkunde, waarin beroepstaken staan centraal. Je traint aan de hand van reële of gesimuleerde casussen. Je leert ook reflecteren op het zorgproces en naar jezelf. De opdrachten worden complexer naarmate je opleiding vordert.

De fundamenten verpleegkunde worden in fase 2 en fase 3 verder verbreed en uitgediept. De thema’s krijgen vorm vanuit de domeinen heelkunde, geneeskunde, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en eerstelijnszorg.

Wat integratie verpleegkunde betreft neemt het belang van integratie op de werkplek toe. Van 20 studiepunten in de eerste fase naar 24 studiepunten in de 2e fase tot 30 studiepunten in fase 3. In de laatste fase wordt stage gecombineerd met een proef “voorstelling zorgvrager”, waarin je een concreet verpleegplan opstelt voor één patiënt en het plan brieft aan een collega die de patiënt nog niet kent. De focus van de voorstelling ligt op het toetsen van het klinisch redeneren. Je toont op dat moment zowel bekwaamheid als zorgzaamheid aan.

Zowel binnen geïntegreerde verpleegkunde als binnen stage is er ruimte voor (zelf)reflectie, feedback en feedforward in functie van je groei als mens en als verpleegkundige.

VAKKEN

Hieronder vind je een overzicht van de opleidingsonderdelen (onder voorbehoud van wijzigingen), met per vak het aantal studiepunten* voor fase 1.

Semester 1
Fundamenten verpleegkunde
Hygiëne en wondzorg 5
Mentaal welzijn 5
Spijsvertering en uitscheiding 5
Integratie verpleegkunde en professionele ontwikkeling
Geïntegreerde verpleegkunde – initiatie 5
Stage – initiatie 10
  30
Semester 2
Fundamenten verpleegkunde  
Ademhaling en circulatie 5
Maatschappelijk welzijn 5
Zenuwstelsel en chronische zorg 5
Integratie verpleegkunde en professionele ontwikkeling  
Geïntegreerde verpleegkunde – basis 5
Stage – basis 10
  30

Enkele korte inhouden van onze opleidingsonderdelen:

“Hygiëne en wondzorg”

Je leert wat er nodig is en hoe je de juiste informatie verzamelt om hygiënische zorgen en wondzorg uit te voeren. Je leert ook hoe je in een crisissituatie gepast kan handelen.

“Geïntegreerde verpleegkunde: initiatie”

Je leert het ABC van een verpleegplan. Je bereidt jezelf voor op de praktijk in onze skills- en simulatielabs aan de hand van reële of fictieve opdrachten.

“Stage: initiatie”

Met de bagage uit de fundamenten verpleegkunde ben je klaar om al snel praktijkervaring op te doen en zo te groeien in de zes competenties. Aan je stage is ook een stageopdracht gekoppeld, waarin je aan een reële patiëntcasus werkt, en zo de kans krijgt om je klinisch redeneren te oefenen.

*Studiepunten drukken uit hoeveel uren je gemiddeld nodig hebt om de leerstof te verwerken (incl. lessen). Reken voor 1 studiepunt 25 à 30 uren.

TROEVEN

Innovatief werkplekleren

We stomen je klaar voor het echte werk in het skillslab. Je leert omgaan met levensechte situaties in ons hoogtechnologisch simulatielab. En je vertrekt al snel op stage, met begeleiding vanaf het eerste moment en met een concrete opdracht aangepast aan de fase waarin je je in de opleiding bevindt.

Theorie staat bij ons in dienst van de praktijk

In elk thema wordt tijd gemaakt voor oefenmomenten. Aan de hand van heel concrete casussen kan je de verschillende interventies die je leert inoefenen. Met onze digitale leerpaden kan je ook zelfstandig met je cursus aan de slag. Evalueren en feedback geven zijn gericht op het motiveren en het ondersteunen van de ontwikkeling en het leren.

Go international

Je krijgt de mogelijkheid om stage te lopen in verschillende landen: Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Noord-Macedonië, Slovenië, Nederland, …

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je hele traject staan onze docenten voor je klaar. Ze delen hun passie voor hun vakgebied, coachen je en zorgen voor die extra begeleiding zodat jij jezelf stap voor stap beter leert kennen. Samen creëren we een klimaat waarin je je talenten kan ontwikkelen, je kennis en kunde kan verdiepen en jezelf stilaan kan ontplooien tot een polyvalente teamspeler, die zorgzame bekwaamheid en bekwame zorgzaamheid in zich heeft.